субота, 27 жовтня 2018 р.

Контрольний переказ опису пам'ятки 8 клас

Картинки по запросу брама заборовського в києвіПЕРЛИНА УКРАЇНСЬКОГО БАРОКО 
(Брама Заборовського) 
До середини XVII століття церкви в Україні будувалися здебільшого дерев’яні та без прикрас. Причина зрозуміла: найперша запалена стріла нападників летіла у бік Божого храму. Церкви зводилися простими, щоб їх можна було швидко й легко відбудувати. Та ось із Західної Європи через Польщу в Україну приходить бароко – архітектурний стиль, основною рисою якого є підкреслена декоративність та урочистість. Новий стиль, так природно й охоче засвоєний українцями у другій половині XVII – на початку XVIII століття, одержав назву українського, або козацького бароко. Запорозькі гетьмани, полковники, козаки, заможні міщани активно забудовували українські міста барочними церквами, дзвіницями, трапезними, золотили церковні куполи, обносили вишуканими мурами монастирі. Частина такого монастирського храму зберігається в Києві у Стрілецькому провулку. У XVIII столітті такий мур оточував весь Софійський монастир. Висота кам’яної огорожі – близько трьох метрів. Стіна розчленована пілястрами й увінчана карнизом. У глибині Стрілецького провулка стоїть Брама Заборовського. Свою назву вона дістала від імені замовника – київського митрополита Рафаїла Заборовського. Споруда зводилась як парадний в’їзд до митрополичої садиби. У XVIII столітті за брамою височів палац митрополита, збоку Золотих воріт до в’їзду вела вулиця. На замовлення митрополита браму збудовано 1746 року за проектом архітектора Й. Шеделя. Вона являла собою одноповерхову кам’яну споруду прямокутної форми. У середній частині брами був арковий проїзд завширшки близько чотирьох метрів. Над проїздом височів пишний, вкритий ліпним орнаментом фронтон. Основний мотив ліпнини – вигнуте й переплетене листя. З боків проїзду знаходилися сторожові приміщення. Стиль українського бароко виконував не лише естетичну, а й політичну роль. Він надавав українським містам європейського вигляду. На стінах 40 барочних споруд часто зображувалися державні, гетьманські чи полковницькі символи влади, фамільні герби. Герби завжди уособлювали честь, силу духу роду й держави. Над проїздом цієї брами вміщено фамільний герб Заборовського – палаюче серце в обрамленні пальмових гілок. На початку нашого століття пам’ятка знаходилася в занедбаному стані.Рівень землі перед нею підвищився майже на метр. У двадцятих роках проїзд було замуровано, сторожові приміщення розібрано. Від прекрасної споруди зберігся лише портал брами з фронтоном. Однак і в такому вигляді Брама Заборовського зачарвувала мальовничим силуетом, вишуканістю декору. Навіть залишки споруди засвідчували тонкий художній смак та високу майстерність її творців. Химерний орнамент надає їй поетичності й одухотвореності. Прикраси настільки промовисті, що хочеться порівняти їх із вкарбованими в стіни поезіями. 
(За А. Макаровим.) (362 сл.) 

Словник. 

Бароко – художній стиль у мистецтві (насамперед у архітектурі XVI – XVIII ст.). Батьківщиною цього стилю вважають Італію. Назву перекладають як «шалений», «бурхливий». Головна особливість бароко – значна кількість декору, вигадливість, урочистість (Версаль поблизу Парижа, Зимовий палац у Санкт-Петербурзі, Андріївська церква.
Пілястр – схожий на колону вертикальний виступ на поверхні стіни.
Карниз – горизонтальний виступ на стіні. 
Митрополит – вищий духовний сан християнської церкви.
Арка – склепіння, що має форму дуги.
Фронтон – декоративний виступу формі трикутної площини.
Портал – архітектурно виділений вхід.
Декор – система прикрас. 
Трапезна – обідня палата в монастирі.

Завдання. 1. Дібрати синоніми до слів: фамільний (родинний), символізувати, химерний, вкарбований, силует (обрис).
 2. Записати на дошці: Софійський монастир, Стрілецький провулок, українське (козацьке) бароко, митрополит Рафаїл Заборовський, Іоганн Шедель; не лише естетична, а й політична роль; символи влади; вкарбовані в стіни поезії.
3. Скласти план тексту (о р і є н т о в н и й :
 1. Якими будували церкви до XVII ст.
 2. Прихід в Україну стилю бароко: а) основна риса стилю; б) природне засвоєння бароко українцями.
 4. Брама Заборовського: а) походження назви споруди; б) призначення – в’їзд до митрополичої садиби; в) одноповерхова прямокутна споруда; г) арковий проїзд та фронтон: ґ) пишна ліпнина; д) фамільний герб над проїздом; е) занедбання пам’ятки на початку століття; є) і в такому вигляді брама зачаровує).
Картинки по запросу брама заборовського в києві4. Написати детальний переказ тексту.


Немає коментарів:

Дописати коментар